Weg met die fascistische roeptoeters!

door | maart 2, 2018

Enige tijd geleden werd ik zo moe van al die gillende mensjes op sociale media, die als kleine minderheid de maatschappij ontwrichten en nagenoeg lamleggen. Zwarte Piet dit, blank-zwart zo, de ontsporing van #metoo dat zich niet richt op een gerechtvaardigde wens naar veiligheid, maar is gericht op een heksenjacht via sociale media en niet via de rechtbanken (zoals het hoort), en-ga-maar-door… altijd weer dat luidruchtige gegil en gekrijs.

Ik heb daar niks mee. Je mag best een mening hebben en verkondigen. Dat mag nog steeds in Nederland. Maar de manier waarop dat gebeurt, en dan bedoel ik het keihard opleggen van je mening aan anderen en andersdenkenden wegzetten als racisten of seksisten, nou dat is gewoon fascisme en daar moeten we een stop op zetten.

Om die reden heb ik een flink deel van mijn Facebook activiteiten stilgelegd. Ik ga niet meer in discussie met mensjes die niet vatbaar en open zijn voor discussie. Ik wil mij niet verantwoorden voor mijn geslacht (m), voor mijn kleur (blank) en voor mijn vermeende geschiedenis waaraan ik nooit deel heb kunnen nemen. Ik heb nooit een plantage kunnen bezitten (gelukkig niet nee), en degenen die mij die geschiedenis verwijten hebben nooit katoen geplukt (gelukkig niet nee). Debat met kromdenkers ga ik uit de weg. Het is verloren moeite en energie.

Dus waar hebben we het over?

Voor de goede orde: ik ontken helemaal niet dat Nederland zwarte pagina’s in de geschiedenis heeft. Die geschiedenis is diepzwart en had nooit mogen gebeuren. Maar het gaat te ver om die geschiedenis te ontkennen, te herschrijven en te vergeten als zijnde nooit te zijn gebeurd (overigens zullen de gilmensjes dat nooit vergeten, want hé, het is toch wel je reden van je gegil). Fascisten zullen altijd wel iets moeten hebben om tegen te ageren. Dat is hun basis. Haat en gecultiveerde haat. Dat moet in stand blijven, en verschillen moeten worden benadrukt en vergroot. Ja, dat is fascisme. Of nog precieser: nationaalsocialisme vanwege de ras-component.

Maar die totale geschiedenis, onze totale geschiedenis, moeten worden bewaard. In zijn geheel. Het is een deel van Nederland dat Nederland gemaakt heeft, met zijn goede kanten en zijn slechte kanten. En die geschiedenis is pas te begrijpen als je ook de slechte kanten kent, de zwarte pagina’s, die we liever niet kennen en weten, maar die we wel móeten kennen en weten om het heden te kunnen begrijpen. En om gewaarschuwd te zijn dat zoiets nooit opnieuw mag gebeuren.

Maar het gebeurt wel. Want dan heb je die fascistische roeptoeters, met hun zwarte verborgen agenda. Die juist dát doen wat ze anderen verwijten. Die oordelen op kleur (‘I can’t be racist because I’m an ethnic minority woman‘), of op geslacht (‘witte mannen‘). Het is echt een gevaar. Straks komen ze door de straten en zoeken ze iedereen op die ze verdacht vinden. Ze komen voor andersdenkenden. Daarna voor de buren. Dan voor jou. En dan voor mij. En dan is er niemand meer die zich verzet. Wegens angst of weg.

Donder alsjeblieft een end op met dat racisme en seksisme!

Inderdaad ja. Het is racisme en seksisme wat jullie preachen. Precies dat wat jullie anderen verwijten, doen jullie zelf. Jullie moeten je schamen. Jullie kunnen veel beter, maar jullie doen het niet beter. In plaats van dialoog zetten jullie andersdenkenden in een verdachtenbank en iedereen die het daar niet mee eens is, zetten jullie erbij. En ik weet het; nu schrijf ik ook via wij-zij lijnen, maar ik behoor niet tot de roeptoeters, dus die behoren voor mij sowieso al tot “zij”, anders dan wij.

En op dat racisme en seksisme zet ik voor mijzelf een stop. Ik heb geen zin om mijn geest te laten vervuilen en mijn onafhankelijkheid in te leveren.

Larry Filter en FB Purity

En daarom -komt ie- heb ik op Twitter de Larry Filter geïnstalleerd. Larry reageert op woorden of hashtags en houd elke Tweet tegen die een gilfactor heeft. Je kan zelf natuurlijk de filtertermen invullen, klik op OK en poef… de stilte is weer terug. Gewoon tot zwijgen gebracht en je ziet ze niet meer. Ook de retweets door anderen zie je niet.
Larry Filter vind je hier.  Het is ideaal.

Voor Facebook heb ik eenzelfde tool, de FB Purity. Facebook weigerde een bericht waarin ik de tool beschreef (goh…hoe kan dat nou??) dus ik vermeld die hier. FB Purity maakt het je mogelijk om berichten met bepaalde content te blocken, of zoals ze zelf schrijven

“F.B. (Fluff Busting) Purity is a Facebook customizing browser extension. It alters your view of Facebook to show only relevant information to you. It lets you remove the annoying and irrelevant stories from your newsfeed such as game and application spam, ads and sponsored stories. It can also hide the boxes you don’t want to see on each side of the newsfeed.”

Je kan met FB Purity ook meteen zien wie je heeft ontvolgd, dus dat heb je ook meteen in de smiezen.
FB Purity vind je hier.

Sindsdien is het een stuk stiller op de sociale media. Want die roeptoeters: laten die elkaar even lekker gek maken. En betrek een ander daar niet in.

Larry en FP Purity: gewoon doen.

Maar ik laat onverlet dat sociale media een gevaar zijn voor de democratische rechtsstaat.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!