Vergroen NU het belastingsysteem! Weg met die loonheffing!

door | juni 6, 2018

Prima idee!

Mag ik eens voorstellen om ons belastingsysteem flink te vergroenen? Gewoon, een complete herziening van het belastingstelsel en een overhaul van wat wél en wat niet belast moet worden. Maar dat moet je wel willen. En durven.

Met de komende milieumaatregelen – verbod op wegwerpplastic, zoals plastic bestek, rietjes en tasjes – is het duidelijk dat de neoliberale wegwerpmaatschappij – maak, gebruik, gooi weg en koop opnieuw – op zijn einde lijkt. Dat is goed! In Einde van het neoliberalisme? voorspelde ik al dat de maatschappij van de laatste 40 jaar op zijn einde loopt en dat wij weer bij zinnen komen.

De wal keert het schip. Maar het is nog niet genoeg!!

Nu moet de overheid doorpakken om Nederland en Europa weer leefbaar te maken en een stop te zetten op al die vervuiling. De overheid wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn en strengere regels voor alleen de Nederlanders implementeren, dus Den Haag, waar wacht je op??

Voorstel:
Geen loonheffing meer!

Weg met de loonheffing! Schaf die af. Brutoloon wordt nettoloon. Als je voor € 2500 per maand bij een bedrijf gaat werken, krijg je elke maand netto € 2500 op de rekening bijgeschreven. Dat klinkt natuurlijk radicaal en budgettair zal dat geld ergens vandaan moeten komen. Dat gebeurt via de consumptie. Producten in de winkel worden evenredig duurder, waarvan een deel van de meerprijs in de kas van de staat vloeit.

Radicaal ja!

Maar de voordelen van zo’n stelselwijziging zijn niet te tellen.

  • Bedrijven hebben geen loonadministratie meer nodig en dat is een besparing. Ze hoeven niet meer maandelijks te plussen en te minnen, en maandelijks een bedrag aan loonheffing aan de staat over te maken. Het is goedkoper. Het is namelijk van de gekke dat als een werkgever een persoon aanneemt, hij door al die toeslagen en bijdragen voor twee mag gaan betalen. Die werkgever kijkt wel uit. Die bedenkt zich wel twee/drie keer voordat hij voor twee mag gaan betalen. Als bruto netto wordt, is werk daardoor goedkoper.
  • De werkgelegenheid zal daardoor toenemen.
  • De fiscus heeft geen afdeling loonheffing meer nodig. Die kan zijn energie ergens anders voor gebruiken. En het is goedkoper.
  • Zwart geld verdwijnt. Immers bruto = netto, dus zwart geld bestaat niet meer.
  • De burger houdt meer geld over. Het contractueel overeengekomen brutosalaris wordt ook elke maand netto uitbetaald. De burger is dan heel blij. De maatschappij wordt er stabieler van.
  • Detailhandelprijzen worden met een opslag wel evenredig hoger, want het verlies aan loonheffing zal moeten gecompenseerd. De burger zal met zijn bruto=nettoloon dus wel twee keer nadenken voor hij een product koopt dat hij niet nodig heeft. Dat betekent minder verpakking, minder plastic, minder productie, en een betere milieubeheersing. De wereld zal er beter van worden.

Het is toch volslagen idioot dat dátgene wat wij beslist nodig hebben (werk) kapot belast wordt, en datgene wat we niet nodig hebben (vervuiling) gestimuleerd wordt.

Ooit gezien wat er nu aan overbodige zaken worden gemaakt en in de winkel ligt? De burger zal met zijn bruto=nettoloon kritischer zijn in de aankoop. Er komt dan een zuivering van producten en wat niet gewenst is/te duur geacht wordt zal uit de schappen gehaald worden en verdwijnen. Dertig merken pindakaas is dan verleden tijd.  De idiote belasting van het milieu wordt verleden tijd.

Het idee moet alleen in Europees verband worden uitgevoerd. Immers: grenswerkers zullen anders in Nederland gaan werken (want geen loonheffing) en in het buitenland (België, Duitsland) gaan boodschappen doen (want goedkoper).
Dat is vanwege de dubbele besparing die alleen aan grenswerkers is voorbehouden een ongewenst effect. Anderen hebben dat voordeel niet.

Dus Den Haag: als je echt het groenste kabinet pretendeert te zijn, toon het! Stop de vervuilingssubsidie in Europees verband, maak werk goedkoper en het milieu gezonder. Dat is goed. Voor iedereen. Voor bedrijven. Voor de burger. Voor het milieu. Nu is de kans. Grijp die kans!

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!