Tan-codes en de nieuwe waan van de dag

door | oktober 7, 2018
Poen, poen, poen, poen…

Sinds een paar maanden is de ING – een van de vijf grootbanken die de grootste economische crisis sinds de jaren 30 hebben veroorzaakt – de burger aan het masseren om hun betaal-app te installeren. Hun tan-codes, de noodzakelijke verificatiecodes om een online betaling te kunnen doen, worden na dertig jaar afgeschaft en dus moeten we aan de betaal-app. 



Er is ook geen alternatief, want de ING betaal-app is veilig.
De ING betaal-app is gemakkelijk.
De ING betaal-app is snel.
De ING betaal-app is handig.
Vindt de ING, die hierin ook een belang heeft dus hoeveel waarde heeft die mening?

Oh echt? Wij van WC-eend adviseren WC-eend

Nou weet je, ik begin daar niet aan. 
Niet alleen omdat ik moeiteloos door de ronkende reclame heen prik, want ik beschouw dat gepush als de zoveelste waan van de dag, afgescheiden door een generatie die gewend is aan smartphones en aan het nieuwerwetse turen op kleine schermpjes alsof het Gods geschenk is, maar het is ook niet waar.
Het gebruik van een  betaal-app is niet veilig.

Een smartphone kan zomaar uit je kontzak vallen en in handen vallen van kwaadwillenden. Een smartphone kan zomaar verbinding maken met een onbeveiligd netwerk waarna een kwaadwillende alle data kan opslurpen en misbruiken. Een kwaadwillende kan zelfs bewust een onbeveiligd netwerk in de lucht houden om alle data van nietsvermoedende passanten op te slurpen en te cherry-picken wat nodig is (vooral logincodes dus).
Daar gaat je geld. Jeez ING, hoe kan dat nou???? 

Bovendien bleken in het verleden alle vage beloften over veiligheid nooit waar.

  • Tan-codes zouden veilig zijn, totdat ze gestolen werden.
  • Pincodes zouden veilig zijn, totdat ze door derden met technieken uitgelezen konden worden.
  • Geldautomaten zouden veilig zijn, totdat geldtappers overvallen werden, of gemanipuleerd (skimmen), of gehackt, of totdat de geldautomaat gewoon werd opgeblazen.
  • Betaalautomaten zouden veilig zijn, totdat bleek dat er geheime hardware al in de fabriek was toegevoegd om codes uit te lezen.
  • Contactloos betalen zou veilig zijn… maar het is een kwestie van tijd voordat iemand met een mobiele pinpas lekker contactloos gaat shoppen.

Het is altijd veilig… totdat het tegendeel blijkt.
Dat verwacht ik ook van die betaal-app.


Dus nee, daar heb ik geen zin in. Ga ik niet doen.

Dan kan je toch die rekening opzeggen? Dan ben je van dat gezeik af.
Ja inderdaad. Als je geen hypotheek hebt.

De ING heeft namelijk ook nog een beleid dat je ING rekening niet kan worden opgezegd als je je maandelijks hypotheekrente moet betalen. De ING wil die rente namelijk per se van je eigen ING-rekening kunnen afboeken en niet van een rekening van de concurrent. Mag niet. Je zit dan dus aan een ING-rekening vast. En tegelijk wil de ING die rekening koppelen aan een betaal-app.
Beetje koppelverkoop. We willen per se jouw rekening handhaven en we willen per se jou een betaal-app opdringen.

Dus ik heb nu alle betalingen waar een tan-code voor vereist is, verschoven naar andere rekeningen. Van de concurrent dus. Er wordt nu alleen nog maandelijks geïncasseerd. En die betaal-app mogen ze lekker houden. Ga ik niks mee doen. Want dat is het Paard van Troye. Die app is echt ongewenst.

Ongeluk zit in een klein hoekje. Dus niet in dat hoekje komen.

Bovendien:
ik heb nu twee jaar een smartphone. Ja, ik was lekker laat daarmee, omdat ik twijfelde aan het nut. En die twijfel is er nog steeds. Ik vind de toegevoegde waarde van een smartphone gering. Niet alleen doe ik er never financiële zaken op – de redenen staan hierboven. Maar dat op geloer zo’n schermpje… ik word er scheel van, het tappen op zo’n virtueel toetsenbord vind ik een drama. Gaat vaak mis. Dus ik lees een beetje (niet veel) op dat ding als op reis ben. En meer niet.

Ik kan mij ook niet verplaatsen in al die drones om mij heen die urenlang als een zombie eenzelvig op zo’n ding zitten te loeren, die continu zitten te tikken, en met het hoofd omlaag slechte ogen en een kromme rug zitten te kweken.

Maar ja, de waan van de dag. Die duurt zo lang totdat de volgende waan van de dag zich aandient.


Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!