Seksisme

door | februari 14, 2018

Een paar jaar geleden had ik een kleine aanvaring met iemand. Wie dat was is niet zo interessant. Het was iemand voor wie ik wel waardering kon, en kan(!),  opbrengen voor haar werk, namelijk schrijven over kindermisbruik en -prostitutie en alles wat daarom heen hangt. Goed en duidelijk geschreven. Dat mag ik wel. Geen gekrabbel in de marge, waartoe velen en ik ook, zich vaak toe gedwongen voelen. Je staat al snel op iemands lange tenen. En tenen zijn tegenwoordig heel  lang. Voor je het weet zit je onbedoeld in een bekvechterij.

Er ontstond een aanvaring – een beter woord weet ik even niet – toen ze meende “Mannen zijn kinderen!” te moeten blaten, want haar man is dol op gadgets en blijkbaar is dus elke man een kind. Die generalisatie had ik niet verwacht. Niet van iemand van wie ik verwacht dat ze relativeert en overdenkt wat die uitspraak eigenlijk betekent.

Mannen zijn helemaal geen kinderen. Natuurlijk niet. Het is politiek-correct gebazel. In mijn ogen is het misandrie, (helaas is de pagina verwijderd, maar de pagina kan je met een klik gewoon hier zien (even op het plaatje klikken dus) omdat ik die gedownload heb. Wel is duidelijk dat Wikipedia incompleet is, zie hieronder) dat op gelijk niveau staat met misogynie en misantropie.

Hoe zou het zijn als wij mannen soortgelijke dingen over vrouwen zouden roepen? Dat het enige recht van de vrouw het aanrecht is? Dat een vrouw maar gewillig moet liggen en dan denken aan het vaderland? Dat een vrouw geen bewustzijn heeft en alles moet overlaten aan de man? Dan was de wereld te klein.

Oh wacht. Dat zeiden we vroeger ook. En terecht dat daar tientallen jaren tegen gestreden is, want die voorgaande beweringen zijn natuurlijk volkomen kul. Die beweringen hoor je dan ook niet meer, tenzij je je bevindt in middeleeuwse maatschappijen en culturen, waar wetenschap en verlichting nog weinig zijn doorgedrongen en het verstand nog niet is verrijkt met de hedendaagse inzichten.

Of wanneer je je bevindt in Viva- en Opzijkringen waar zulke inzichten over mannen nog steeds bon ton zijn en in stand worden gehouden, terwijl een blik om je heen voldoende moet zijn om zulke inzichten te relativeren en te verwerpen.

Ik heb haar een beetje gewezen op mijn bezwaren tegen haar uitspraak. Haar reactie bleef beperkt tot “wat erg, mensen zonder humor…” Ja, er kwam een ad hominem. Er werd op de man gespeeld.  Maar misandrie staat gelijk aan seksisme en dat is geen humor. Dat bevat geen humor. Het is geen grap. Misandrie wordt ook gelijk gesteld met racisme. Zouden de zwarten in Zuid-Afrika apartheid ook als humor hebben ervaren? Zouden de joden de deportaties ook als humor hebben ervaren?  Nee, natuurlijk niet. Er werd een totale bevolkingsgroep op niet-relevante eigenschappen op een hoop gegooid en gekwalificeerd en op grond daarvan feitelijk mishandeld. En ja, dat is misdadig.

Juist dát waar vrouwen vroeger zo terecht tegen te hoop liepen kwam hier terug. Hier werd de mannelijke helft van Nederland met een generalisatie zomaar op een hoop gegooid. Dit was gewoon seksisme, niets anders. Maar dat besef zag ik niet terug. Het werd afgedaan als humor. En dat is jammer.

Ik heb geen zin in bekvechten. Ik vind het zonde van mijn energie en tijd. Ik vind het al erg genoeg dat ik dit venijnige stukje moet schrijven. Andere mensen moeten maar met elkaar bekvechten, zolang ik het maar niet ben. En er zijn zoveel leuke vrouwen waar niets mis mee is. Maar soms kom je er een tegen die haar mond open doet en dan komt er onverwacht onzin uit. Daar kan ik niks mee. Ik heb haar dus gewoon verwijderd uit mijn kring, zodat ik haar en haar politiek-correcte onzin niet meer hoor.

Update 14 februari 2018
Er staat wel sinds 14 januari 2016 een -iets beperkter- lemma op Wikisage. Ik kende Wikisage niet, maar ik ben blij dat het er is. De oorspronkelijke versie van dit lemma is de pagina hierboven, de huidige versie heeft de uitspraak van Femke Halsema verwijderd. Da’s weer jammer.

Update 26 januari 2016
Helaas heeft de redactie van Wikipedia besloten dat mensen niet meer op Misandrie mogen zoeken. De pagina is gewoon verwijderd. Dat betekent dat Wikipedia incompleet is en dat Wikipedia dus uitmaakt wat  anderen mogen weten. Dat zag ik echter aankomen en ik maakte alvast voor de zekerheid een screenshot om het lemma te bewaren.

Update 14 oktober 2015
in bovenstaand stukje was de geldende Wikipedia entry opgenomen, inclusief de o zo foute opmerking van Femke Halsema, die een anti-man houding voorstaat. Een opmerking die zo seksistisch fout is in al zijn facetten, dat ik op dat moment (maart 2005) al  besloot nooit, nooit, maar dan ook echt NOOIT op Groen Links te stemmen, zolang die partij geen duidelijke en definitieve afstand deed van die uitspraak. Dat is tot op heden niet gebeurd. Die uitspraak is zelfs op Wikipedia verwijderd, wegens “geen onderbouwing” maar ja, “what is spoken, cannot be unspoken” dus de geschiedenis van die uitspraak “Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam”. (NRC maart 2005) houd ik hier levend, opdat wij niet vergeten wat een politica straffeloos heeft kunnen zeggen. Foei Femke! Want misandrie = seksisme, en dat willen wij toch niet? En Wikipedia heeft voor mij ook afgedaan.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!