Parabel

door | februari 10, 2018

Mag ik u een verhaal vertellen over een land waar verslaafden aan de macht waren?

Deze verslaafden handelden in alles waar geld mee te verdienen viel. Waar het geld zat, zaten ook die verslaafden. En rijk dat ze ervan werden! Eerst zorgden ze ervoor dat de burger afhankelijk werd gemaakt. Toen dat eenmaal gelukt was -de burger was wijsgemaakt dat er maar een keuze was en kon ook geen kant meer op- verhoogden ze elk jaar de prijzen. En hoog dat die prijzen werden! Tot wel honderden euro’s per maand! Klachten van de burger dat de prijzen te hoog waren… hoorden ze niet. Of misschien hoorden ze het wel. In elk geval deden ze er niets mee. Elk jaar verhoogden ze de prijzen.

Telkens weer. Het volk morde, maar werd genegeerd. Het volk moest alleen betalen en niet klagen.
En als het product van de verslaafden nu eens goed was! Neee…. Elk jaar werd het product minder. Elk jaar kreeg de burger minder voor dezelfde prijs. Je kon als burger wel hetzelfde krijgen, maar dan moest je bijbetalen. Daar kon de burger wél voor kiezen. Maar betalen, dat moest de burger. Steeds meer, voor steeds minder. En niet klagen.

En de verslaafden werden steeds rijker. Ze werden zelfs stinkend rijk! Hun producten werden steeds goedkoper, hun prijzen werden steeds hoger. En de burger moest gewoon afnemen en betalen. Moest, want als de burger niet betaalde, kreeg die een betalingsregeling. Miljarden hadden de verslaafden al opgepot. Die verslaafden werden zelfs zo rijk, dat anderen dachten om ook maar verslaafd te worden, want dan werd je ook stinkend rijk. Het leger van verslaafden groeide en groeide, elke verslaafde had zijn eigen klantenkring van afhankelijke burgers die geen kant op kon en alleen maar moest betalen voor steeds minder.

En die verslaafden, ze tikten steeds meer ruitjes in om snel te graaien. Alles voor hun fix. Want ja, dat heb je met verslavingen: de dosis moet steeds hoger voor dezelfde roes.

Maar de overheid dan? Die legde de verslaafden geen strobreed in de weg. Sterker nog, de burger begon te vermoeden dat de verslaafden de overheid controleerden. Hoe kan het anders dat de overheid wetten invoerde die de verslaafden zoveel macht gaf? De overheid, dat is toch de staat, de burger? Hoe kan het dan die verrekte verslaafden zo in staat waren om de burger uit te knijpen, om ruitjes in te tikken, te graaien en er met goedkeuring van de overheid mee weg te komen? Dat kon toch geen toeval zijn? Die verslaafden moesten wel handlangers in de overheid hebben. Anders zou de overheid nooit zoiets toelaten.

En het volk morde en morde. In de tang van de verslaafden en door de overheid verraden. Maar het morde, op zoek naar een oplossing.

De Moraal…

Absurd verhaal? Als je nu eens het woord verslaafden vervangt door bankiers, verzekeraars, zorgverzekeraars en zorginstellingen en alle instellingen waar veel geld rondgaat, is het ineens niet mee zo absurd hé?

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!