Over het Forum voor Democratie

By | maart 29, 2019

Laatst waren er verkiezingen voor Provinciale Staten, en indirect ook verkiezingen voor de Eerste Kamer. De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn getrapt, dat wil zeggen dat de verkozenen voor de Provinciale Staten vervolgens de leden van de Eerste Kamer kiezen. Je mag je voor jezelf afvragen of dat echt democratisch is.

Zoals verwacht en voorspeld werd Forum voor Democratie (FvD), de new kid on the block, de grote winnaar van de Statenverkiezingen, en kreeg 13 zetels in de Eerste Kamer. Ja, dat is veel. De Eerste Kamer is 75 zetels groot, dus met 38 zetels heb je daar al een meerderheid. Van die 38 worden er 13 door de FvD ingenomen. Dus ja, 33% (13/38) is veel.

De useful idiots van de oppositie vlogen natuurlijk in de gordijnen, met hun Palestijnensjaaltjes. Ineens was Wilders exit, daar hoorde je niemand meer over. Het was ineens het einde van de wereld, Thierry Baudet voor, Thierry Baudet na, fascist, fascisme, bogeyman!!! Huppetee, demonstraties tegen een democratisch proces, en sommigen gingen zelfs zingen “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf”. Dat is walgelijk. Puur walgelijk. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn, maar met een oproep tot geweld en dood, nou dan spoor je niet.

Fascisme?

Nou, is Fvd dan fascistisch?

Omdat ik mijzelf niet als een useful idiot beschouw – ik onttrek mij tegenwoordig van nieuwsgroepen op sociale media omdat die steeds meer worden bevolkt door extremistische gekkies die moord en brand schreeuwen, met uitroeptekens en hoofdletters, en waag het niet in zo’n groep een eigen mening te hebben want dan word je geëxcommuniceerd met inderdaad verwensingen en bedreigingen – ga ik zelf op onderzoek uit. Ik lees het partijprogramma, de standpunten dus. Dat geeft wel inzicht.

Nou weet je, van fascistisch gedachtegoed geen spoor te vinden. Echt niet. Wel een voornemen om grenzen te sluiten voor ongewenst buitenlands volk, uitkeringsrecht pas na tien jaar verblijf aan hen te verlenen, en meer ideeën om Nederland een minder aantrekkelijk smikkelparadijs te maken. Ook is er een voornemen om de macht terug te halen naar Den Haag, weg van Brussel, en het inperken van de Europese Unie. Dat is niet fascistisch. Weet je wie er in met midden van de 20e eeuw wél een Groot-Europa wilde stichten? Die persoon stond uiteindelijk van Noord-Noorwegen tot aan Zuid-Italië (en tot in Afrika zelfs), en van de Atlantische kust tot aan de buitenwijken van Moskou. Die was wél fascistisch.

Ook zie ik bij FvD een streven voor directe democratie, met referenda naar Zwitsers model (we hadden al een referendum, maar die is door D66 en Rutte om zeep geholpen!) en een gekozen burgemeester (en dat is ook al een verlaten D66 stokpaardje!) Goh!

Lees het programma en je leest dingen die je absoluut niet fascistisch kan noemen. Maar dat wordt door de useful idiots niet benoemd. Die kakelen na wat ze wordt verteld en opgedragen, op straffe van excommunicatie. Omdat ze dit vinden in hun bubbel. Omdat ze dit moeten vinden van hun bubbel. Hier zien we een variant van de Nederlandsche Kultuurkamer aan het werk.

Mijn conclusie is: op basis van het programma is de Fvd is niet fascistisch, maar bestreden door een oppositie die je wél zo kan benoemen. Natuurlijk is de FvD wel een aandachtspunt, want ideeën kunnen verschuiven in de jaren. Maar dat geldt voor elke partij. En elke partij moet je daardoor in de gaten houden.

Zou ik op FvD stemmen?

Echt niet. Wat ik vooral zie, is dat FvD de economie als een oplossing voor de problemen zie. Economische dynamiek. Aanjagen economie. Wegnemen regulering die bedrijvigheid en ondernemingslust belemmert. Luchthaven in zee.

Mijn mening is dat economie niet de oplossing is, maar het probleem. Onze economie is te groot. Vervelende boodschap, maar we maken te veel, we vreten te veel, we consumeren te veel, we vervuilen te veel. De economie is niet de oplossing, maar het probleem en de economie moet beslist kleiner, om natuur, milieu, mens en dier te kunnen laten overleven. Het programma van de FvD sluit daar niet op aan… en is dus ook een probleem. Je kan iets dat de problemen heeft veroorzaakt niet aanvoeren als een oplossing van diezelfde problemen.

En voor de useful idiots met hun Palestijnsjaaltjes: leer eens nadenken, kom eens uit die bubbel vandaan, maak jezelf onafhankelijker, en leer zaken op hun merites te beoordelen, op basis van eigen waarneming en mening. Jullie zijn nu gilmensjes: een schreeuwende, antidemocratische farce.

En dat is niet iets om trots op te zijn.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!