Laat die BTW-stijging maar komen!

door | augustus 13, 2018
Eurokwijtraakmachine

Iedereen heeft nu een wedgie in zijn broek over die aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent. Dat tarief is van toepassing op o.m. boodschappen, kapper, kunst, boeken, en andere noodzakelijke levensbehoeften. O, o o, wat erg, een verhoging van het lage BTW-tarief met 50%. Wat nu, we zijn duurder uit! Alles kost meer! Huishouden kost meer, tot wel 300 euro per jaar!

Het is een apocalyptische armageddon zoals het als een drama wordt neergezet.

Ja, en??

We zien hier weer alle tekenen van de koopcultus, de dwangmatige consumptiedrift, en de koopverslaving. Blijkbaar kan de burger niet anders en denkt die verhoging lijdzaam te moeten ondergaan. De burger ziet blijkbaar zijn consumptie als een vast gegeven dat niet aangepast kan worden.

Ik maak mij hier echter niet zo druk om. Al heel lang vind ik dat wij teveel kopen, te veel vreten, te veel verbruiken en de aarde en het milieu te veel belasten met onze aanwezigheid. Onze economie is namelijk veel te groot. Onze footprint, onze milieubelasting is te groot. Onze economie moet dringend gesnoeid worden.

We moeten van onze koopverslaving af

En ik denk echt dat een BTW-verhoging, ook het lage tarief, daarbij helpt. Elke prijsverhoging zorgt ervoor dat mensen wat kritischer worden in wat ze willen en kopen. Boodschappen zijn wat sneller “te duur” en “onnodig” en boeken zijn wat sneller “niet noodzakelijk”. En een weekje later naar de kapper is helemaal okee.

We hoeven niet alles te willen. We hoeven niet alles te kopen. We hoeven niet alles te vreten en drinken. We hoeven niet alles te bezitten. We hoeven niet te spenden omwille van het spenden. We hoeven niet koopverslaafd te zijn. We kunnen wel wat kritischer zijn.

Budget

Zelf heb ik een weekbudget, en dus ook een maand- en jaarbudget voor mijn 6% uitgaven. Gewoon, een aantal keiharde europegels dat ik verdeel over mijn uitgaven.

En dat budget verandert niet. Ik blijf gewoon hetzelfde uitgeven.

Dat betekent dat ik gewoon wat scherpere keuzes maak als het tarief stijgt naar 9%. Dat betekent dat de kapper (thans € 12) misschien een weekje later plaatsvindt, of vervangen wordt voor een goedkoper alternatief. En een boek haal je bij de kringloopwinkel tegen een lachwekkende prijs zoals € 0,25. En een aantal boodschappen is ’s ochtends in de ramsj vanwege de houdbaarheid (-35%) en die dag nog prima te eten. Koop in de herfst en winter eens een keer géén Peruaanse groene asperges (€ 3,49) omdat die seizoensgebonden zijn. Asperges horen namelijk in de lente, niet in de herfst of winter.

Keuzes

Ga zo maar door. Het gaat om keuzes. De mogelijkheden zijn eindeloos, als je bereid om keuzes te maken en niet per se alles te willen hebben omdat de reclame je dat wijsmaakt.

Dus ja, ik ben wel voor een tariefverhoging naar 9%. Opdat wij wat minder kopen en onze footprint kleiner wordt.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!