Ik mis Radio 192!

door | mei 29, 2018

Ooit, in een niet zo ver verleden, zeg maar tussen 2001 en medio 2004, was ik een actief luisteraar van een klein radiostationnetje dat uitzond op een muizige AM zender op 1332 khz en via de kabel en internet. Dat station heette Radio 192 (wikipedia entry hier) en was een gewoon legaal station, met vergunningen en al. Radio 192 beoogde de zeezendersfeer van Radio Veronica, Radio Noordzee, Mi Amigo en alle die toen actief waren, terug te brengen, met dezelfde programma’s, dezelfde jingles en dezelfde vrijheid van programmeren. Ze draaiden naar de stand van de pet. Er was een website, er waren locatie-uitzendingen en er was een chatkanaal zodat de luisteraar ook direct met de studio en de DJ van dienst kon chatten. Die chat zat altijd vol. Super gezellig! Wat een tijd was dat! 🙂

Tijdens een nieuwe opruimwoede in huis vond ik pardoes de stapel CD-R’s terug die ik in in die tijd brandde. Urenlange opnamen van programma’s! Goud van Oud, Adje Bouman’s Top 10, De Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis met de Top 40 en Tipparades van 30 jaar eerder (ja, Radio 192 greep terug op de zeezenders van de jaren 70 en dus werden elke zaterdag de Top 40 en Tipparade van precies 30 jaar eerder uitgezonden, wel met nieuwe presentatie en actualiteit), Club 192 met elke vrijdag een mooi muziekthema, Popcorn, Muziek Terwijl U Werkt, en dat allemaal vaak gevuld met de prachtigste muziek.

Overdag vaker wat mainstream, en vanaf 19.00 uur voor de echte liefhebber met elpeewerk, onbekend werk, nieuwe belangrijke uitgaves, en als iemand in de chat een elpee noemde die de DJ ook bezat en kende, werd gewoon de plaat uit de kast getrokken en een nummer gedraaid. Ik vroeg om Lagonda Lifestyle van John Watts en huppetee, daar was het nummer op de radio. Hoezo programmacoördinator? Gaan met die banaan!

Wat een heerlijk station was dat toch!

Terwijl ik dit schrijf luister ik naar Radio 192 Gaat door dat diep in de nacht van 29 mei 2003 tussen 00.00 en 03.00 uur werd uitgezonden. Het station had net de teleurstelling achter de rug dat er geen FM-zender was verworven tijdens de beruchte FM-zenderveiling en ook de AM zender zou kwijtraken, en bereidde zich voor op een ongewisse toekomst als kabelstation. En dus knalde het station gewoon de nacht door met een hoorbaar studiofeestje, telefoongesprekjes, verzoekjes, en veel, heel veel muziek.

En ik hoor het verschil met hedendaagse radio! Hedendaagse radio is plat geprogrammeerd en aan formules gebonden, het verschijnsel van sidekicks (gescripte meligheid) schijnt ook nog steeds rampant te zijn, en het geheel lijkt nu in de greep van de muziekindustrie. Het is duidelijk dat ik zelden meer naar de radio luister.

Maar ik heb nu heel de dag Radio 192 aan. Vanaf CD, en wel van begin deze eeuw, en soms is de opname niet helemaal goed, soms springt het en hapert het, en de gebrande CD’s zijn vaak voor een deel niet meer te beluisteren – die opnames zijn misschien voor altijd verloren – maar op wat ik heb ik hoor ik weer de vrijheid, het plezier, de jongehondensfeer, soms betrap ik mij er op dat ik wil inschakelen naar de chat, die er niet meer is en ik besef: “Ik mis Radio 192!” (Ik hoor nu Main Street van Bob Seger & Silver Bullit Band, waar hoor je dat nog?). Ja, ik weet het, ik luister nu naar Radio 192, en ik geniet, maar dat is opgeslagen en oud , en ik mis een Radio 192 of een volwaardig alternatief in de ether die de muziek draait die het verdient gehoord te worden. Dat mis ik.

Dus… voor de echte muziekliefhebber,  kunnen we Radio 192 terug hebben, of anders een volwaardig alternatief?

Voor echte radio! Zoals het gemaakt moet worden.

 

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!