De fascisten waren rond

door | maart 2, 2018

De fascisten waren rond

Ik maak mij zorgen. Zorgen om wat er gebeurt en wat ik zie.
Natuurlijk is het gedrag van Weinstein, Spacey en al die anderen laakbaar en strafbaar, als het onderzocht en bewezen is. Zo is de rechtsgang geregeld.
Maar ik zie daar helemaal niets van.
Het is de onderbuik in de media en social media die al een mening gevormd heeft en de verdachten al veroordeeld heeft.
Er is geen onderzoek geweest, er is geen dagvaarding geweest. Er is geen rechter geweest. Er is geen veroordeling geweest. Er zijn nog wel verdachten. Alleen nog maar verdachten.
Maar het volk heeft al besloten dat de verdachten schuldig zijn.
Het volk heeft al uitspraak gedaan.
Dat noemen ze een lynchpartij.
Het volk is anoniem en straft zelf.

De fascisten waren rond

Ik maak mij zorgen. Zorgen om wat er gebeurt en wat ik zie.
Natuurlijk is het gedrag van Weinstein, Spacey en al die anderen laakbaar en strafbaar, als het onderzocht en bewezen is. Zo is de rechtsgang geregeld.
Maar die lynchpartij, die eigenrichting, heeft inmiddels wel carrières van verdachten verwoest.
Zonder tussenkomst van onderzoek, rechter en veroordeling, die wettelijk vereist zijn.
Alleen maar omdat het volk zelf besloten heeft iemand te veroordelen.
Aan de borreltafel. Met de onderbuik.

De fascisten waren rond

In nazi-Duitsland was het een wet waarin de onderbuik een rechtsgrond werd. Op 28 juni 1935 werd Gesetz zur Änderung des Strafgesetzbuches aangepast naar:
“Bestraft wird, wer eine Tat begeht, die das Gesetz für strafbar erklärt oder die nach dem Grundgedanken eines Strafgesetzes und nach gesundem Volksempfinden Bestrafung verdient. […]“

en in de bezetting werd ons legaliteitsbeginsel ook in die zin aangepast:
“Valt een feit niet onder den tekst, doch wel onder de grondgedachte van een wettelijke strafbepaling, zoo is de strafbepaling toepasselijk, indien het feit naar gezond rechtsgevoel strafwaardig is.”

Daar gaan we nu weer naar toe, lijkt het.

De fascisten waren rond

Als we hier geen stop op zetten, valt de maatschappij uit elkaar. Niemand zal nog met een ander willen werken of leven, omdat de onderbuik iedereen kan aanwijzen als verdachte en schuldige. Zoals bijvoorbeeld de heksen in de Middeleeuwen anoniem konden worden aangegeven en naar de brandstapel werden gevoerd, de communisten verdachten naar de Goelag afvoerden, de nazi’s iedereen opveegden en naar de vernietigingskampen stuurden, en zoals Spacey, Weinstein en alle andere verdachten(!) geen deugdelijke rechtsgang krijgen, maar wel al veroordeeld zijn.

De fascisten waren rond

Daar maak ik mij zorgen om.
Straks komen ze door de straten, ongehinderd op zoek naar anderen en andersdenkenden. Dan komen ze langs bij iedereen van wie ze vermoeden dat die gestraft moeten worden. En halen die op. Dan komen ze bij jou. En bij mij. En bij iedereen, totdat ze op zijn, en de rest op maat gemaakt naar een ideaalbeeld. En uit angst monddood gemaakt.

Overtrokken? Het is al eerder gebeurd. Het kan opnieuw gebeuren. Als we niet uitkijken. Als we niet tot onze zinnen komen. Als we niet ingrijpen.

Ik maak me zorgen.
Natuurlijk is het gedrag van Weinstein, Spacey en al die anderen laakbaar en strafbaar, als het onderzocht en bewezen is. Zo is de rechtsgang geregeld. Zo moet het zijn. En niet anders.

De fascisten waren rond.
Dat is het gevaar. En we moeten ze stoppen.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!