De rust zonder Facebook

door | mei 2, 2018

Na de geopenbaarde privacyschandalen rondom Facebook besloot ik definitief om dat medium af te bouwen. Eigenlijk wilde ik dat al heel lang, maar het kwam er niet van. Ik stoorde mij wel in toenemende mate aan de gekken die ik in mijn tijdlijn voorbij zag trekken (ja, een andere kwalificatie kan ik er niet aan geven) die of met hoofdletters SCHREEUWDEN, of scholden, of beledigden, of op de man speelden, of soms alles tezamen. Samen met seksisme, racisme en slecht taalgebruik zette ik daar al een ban op: ik hield die gasten met een block bij de poort tegen. Ik was vooral bezig politie-agentje te spelen.

Maar je zit ook wel in groepen en daar kwamen ze weer voorbij trekken: de overspannen idioten die je zelf niet in de vriendengroep en tijdlijn wil hebben, en die je toch ziet, en die maar een ding willen horen en iedereen die een andere mening had.. volkomen afbrandden. Ik zag vooral een degeneratie van de maatschappij. Ik zag ongewenst gedrag. Onbetamelijk gedrag. Ik zag uitwassen, ja. Ik zag een ontsporing van de maatschappij. Is dit de maatschappij geworden? Hoe is dit zo gekomen? Moeten we echt mensen weer gaan opvoeden en beschaving bijbrengen?

Eigenlijk was ik er wel klaar mee. Ik wilde rust aan mijn hoofd. Mijn tagline is “Streeft naar een gezonde geest in een steeds ongezondere wereld” maar daar kwam steeds minder van terecht. Ondanks al mijn filters raakte ik voor mijn gevoel ook overspannen van dat overspannen wereldje binnen Facebook. Natuurlijk weet ik dat je dat zelf in de hand hebt, maar ik had al grenzen gesteld en tóch hadden die gasten invloed op mij.

Toen kwamen die privacyschandalen over dataslurpen en datamisbruik naar buiten. Iedereen was daar al lang van op de hoogte natuurlijk – in 2012 schreef ik elders al deze blog die inhoudelijk peanuts bleek met wat er in 2018 naar buiten kwam!

Ik besloot Facebook af te bouwen. Sterker: mijn streven is nu elke VS-link op het internet op termijn te verbreken. Het is van de gekke dat het internet wordt gedomineerd door de VS. Twitter: VS. LinkedIn: VS. Facebook: VS. Google: VS. Noem het maar op en doorgaans zit de VS ertussen. En het is helemaal van de gekke dat wij en de rest van de wereld ons moeten conformeren aan VS-wetten die hier helemaal niet gelden. Dus wat mij betreft: weg ermee. Hou alles Nederlands, of als dat niet kan, Europees.  Ik zoek dus alternatieven die niks te schaften hebben met de VS.

Terug naar het verhaal.

Ik heb nu mijn activiteiten op Facebook teruggeschaald naar het minimum. Weet je dat dat heerlijk is??? De rust is terug. Ik word niet meer lastig gevallen door mensjes met hun vaak wel onbelangrijke zaakjes.
Fascistische Social Justice Warriors met hun racisme en seksisme zie ik ook niet meer. Die fascisten misbruiken social media met hun voortdurend onderscheid tussen blank en zwart, en tussen man en vrouw. Daarmee vergroten en bestendigen zij het bewustzijn van onderscheid. Dat maakt ze fascisten. Die SJW’s zie ik niet meer.
De bliepjes en belletjes van Facebook hoor ik niet meer. Geen Messenger. Geen stilzwijgende verplichting om altijd maar te moeten antwoorden.

Een paar dagen geleden keek ik even op mijn pagina en op de tijdlijn werd ik weer getroffen door de aanwezige overspanning binnen Facebook. Ik zag weer van alles voorbij komen, ook wat uitwassen ja, en ik vroeg mij af of dit wel belangrijk was. Iemand had mij in de tussentijd ook ontvolgd. Het boeide mij allemaal niet meer. Wil je me ontvolgen? Goed hoor. Doe maar. Ik heb belangrijkere zaken te doen dan mij daarover druk te maken.

Het is daar echt ongezond voor je geest. Ondanks al je filters kruipt de overspannen samenleving toch via het scherm bij je binnen. En voor je het weet vlieg je er zelf met een gestrekt been in. Daar pas ik voor.

Facebook. Niet meer belangrijk.

Er is nu echt een gevoel van rust over mij heen gekomen. De wereld staat een stuk verder van mij af. Facebook mag alleen binnen als ik dat wil. En verder krabben ze elkaar maar fijn de ogen uit en ga ik lekker fijn aan de slag. Op mijn eigen sites en mijn eigen domeinen. Zonder de ontspoorde gekkies.

 

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!