De blinde vlek voor kernenergie

door | november 9, 2018

Ah ja. Kernenergie. Ik schrijf hier vooral over de mentale ontsporing van de hedendaagse maatschappij, en er ontspoort zoveel dat ik amper weet waar ik nu weer over moet gallen… nou dan is het fijn om even een standaard stokpaardje te fileren. Want de VVD haalt kernenergie weer van stal. Nu om zelfopgelegde klimaatdoelen te halen.  Een zoveelste waan van de dag.

Geen goed plan. Kernenergie is kernafval. Kernafval is een uitgestelde kernaanval. Dat kost levens. Misschien niet meteen. Maar je kan er op wachten.

Kernenergie bestaat al heel lang. Het principe van een kerncentrale is dat “normale” uraniumatomen worden gespleten waarna met de vrijgekomen warmte water tot stoom wordt verhit dat een generator aandrijft. Een moderne stoommachine dus.

Daar komt een massa energie bij vrij volgens de formule E=mc2. E staat voor Energie, m staat voor massa en c2 staat dan voor lichtsnelheid in het kwadraat. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat dat heel veel energie is! Dat is dus economisch interessant en dus gefavoured door belanghebbenden en politiek Den Haag.

Bij dat splijten komt radioactief afval vrij. Dat is geen keuze. Dat is nu eenmaal zo. Dat afval werd ooit in vaten in zee gedumpt, lekker weg en uit het zicht, weg ermee en probleem opgelost. Net als met plastic dus. En fabrieksrook. En uitlaten. En vuilnisbelten. Nu wordt afval op land opgeslagen.

Dat radioactieve afval straalt als de neten. DNA wordt aangetast, je wordt er ziek van en je gaat er dood van. Kijk maar eens naar wat er in Hiroshima en Nagasaki gebeurde. Dat waren oorlogshandelingen… maar ook een medisch experiment. Welke effecten heeft radioactieve straling op de mens?

Maar toch: kernenergie werd de oplossing voor het energievraagstuk

Toen kwamen de rampen op Three Mile Island in Harrisburg (1979), waarbij de reactorkern smolt en radioactieve gassen in de atmosfeer verdwenen. En in 1986 ontplofte de reactor in Tsjernobyl, die heel Europa onder een radioactieve deken legde, waarna het vraagstuk kernenergie onder druk van maatschappelijke onrust in de kast werd gelegd.
Ook de ramp in Fukushima (2011) hielp niet mee. Nu was dat niet meteen een storing van de centrale zelf, maar het gevolg van een zeebeving voor de kust van Japan, waarna een tsunami de centrale en het achterland overspoelde en verwoestte. En het wegspoelen van miljoenen liters radioactief zeewater in de Stille Oceaan.

Inmiddels worden veel kerncentrales met plakband en elastiekjes bij elkaar gehouden. Doel, Tihange, anyone?

En nu komt de VVD weer met kernenergie om de zelf opgelegde klimaatdoelen te halen. Het zou veilig zijn en geen CO2 in de atmosfeer pompen. Dat laatste is waar, maar het eerste is aantoonbaar onjuist. Kernenergie is gevaarlijk. 

Net alleen kan een kerncentrale ontploffen, zoals in Tsjernobyl, maar kernenergie heeft met dat kernafval en straling een verborgen dodelijke lading. Je ziet het niet. Je hoort het niet. Maar het is er wel.

Op land

Kernafval wordt op land opgeslagen waar ze blijkbaar gaan wachten tot de straling weg is. De halfwaardetijd van uranium is 700 miljoen jaar. Dat betekent dat er 700 miljoen jaar moet passeren voordat de helft van de hoeveelheid uranium uiteen is gevallen. Daarna weer 700 miljoen jaar voor weer een helft van het restant. Die opslag lijkt mij hier een probleem. Gebouwen houden het niet zolang vol. En waar in Nederland stop je dat spul onder de grond zonder dat het weer met grondwater omhoog komt? Nergens volgens mij. Als de VVD de kop in het zand steekt zal ze het afval ook niet zien liggen ben ik bang.

In zee

Er ligt nu ook veel kernafval op de zeebodems. Gedumpt in vaten met beton liggen ze daar te stralen, uit het zicht en uit de controle. Daar worden die vaten aangetast door het zeewater. Op termijn gaan die vaten uit elkaar vallen waarna ze hun dodelijke lading in zee lozen. Dat zien we niet, en dus bestaat het niet, maar het gebeurt wel. 

Kernafval is een uitgestelde kernaanval

Maar blijkbaar is dat nu een probleem voor later. Economisch gewin gaat blijkbaar voor, snel geld is belangrijk… en als er door onze beslissingen later massaal dooien vallen door straling – als we zelf ook al dood zijn – dan is dat nu niet ons probleem.

En daar waarschuw ik voor.
Kernenergie is geen goed plan. Economie gaat niet voor milieu en de gevolgen voor ons nageslacht. Er zijn betere alternatieven.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!