Dat geval van de luizenmoeder

door | februari 1, 2018

Leuke serie hoor, die luizenmoeder!
Je hoorde er niks over, en ineens was het daar. De belevenissen van een moeder die haar dochter Floor op een basisschool plaatst en terecht komt in een kapot geprotocolleerd milieu waar de honden geen brood van lusten. Aflevering 1. Vol met “foute” etnische grappen en pijnlijke situaties, schoolpleinmaffia, straffe chagrijnige juffen, regels en protocollen, en Juf Ank is de spil binnen dit alles. Heerlijk politiek incorrect. Kijkcijfers gaan door het dak. Eerste aflevering: driekwart miljoen kijkers. Tweede aflevering: 1,4 miljoen. Derde aflevering: 2,4 miljoen.

Juf Ank lanceerde ook een liedje Hallo Allemaal. Ik weet niet of dat een bestaand liedje is, of speciaal voor de serie is geschreven. Ik heb nergens gelezen dat het een oud liedje is, en Nederland reageert alsof het een nieuw liedje is, dus het zal wel nieuw zijn. Op sociale media werd het liedje veel gedeeld – doe ik ook aan mee, besef ik nu. Overal was het op TV, Luizenmoeder werd in veel programma’s besproken en bewierookt, het was een verademing, en Nederland was toe aan olala, het kon niet op. Luizenmoeder stond vanaf dag 1 op de radar.

De merchandise dook er vervolgens bovenop. André van Duin maakte een carnavalsstamper en polonaise van het liedje, en de Gebroeders Rossig een heuse carnavalsstamper.

En dan vraag ik mij af: wat vindt de schrijver of schrijfster ervan dat Jan en Alleman met het liedje aan de haal gaan? Het liedje is door iemand geschreven, dus er zal wel copyright op staan. En ik vind het raar dat ik daar he-le-maal niks van hoor. Hoe zit dat met de rechten?

En verder vraag ik mij af de Luizenmoeder die 2,4 miljoen kijkers (en dat is heel hoog voor een Nederlands product) wel kan vasthouden onder dat marketinggeweld. Zelf voel ik een kleine vermoeidheid opkomen (daar gaan we weer) en dat liedje hoor ik nu ook te vaak.

Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!