Blokhuis en de spagaat in het rook- en softdrugsbeleid

door | februari 6, 2019

Hoezeer ik Rutte-3 ook verfoei wegens de geplande afbraak van Nederland, toch zit er binnen dat kabinet een persoon voor wie ik wel bewondering heb. Dat is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis (CU).

Blokhuis heeft zichzelf namelijk als doel gesteld om het roken in Nederland zoveel mogelijk te ontmoedigen. Roken is verslavend, het is vies en ongezond, mensen krijgen kanker en kunnen er aan sterven. Het is feitelijk een dodelijk product! En het is duur. Daarom: in 2040 hoort geen enkele jongere nog te roken, wat Blokhuis betreft. En hij pakt het goed aan! Tabaksverpakkingen worden neutraal vanaf 2020. Accijnsverhogingen vanaf 2021. Rookverboden op schoolpleinen vanaf 2020.
Klinkt allemaal heel goed en als actief niet-roker ben ik daar alleen maar voor. Je zou bijna willen dat Rutte-3 niet voortijdig valt 🙂

Maarre… dat gedoogbeleid voor softdrugs als wiet en hasj? Hoe zit dat dan? Waarom wordt het gebruik van softdrugs dan wel gedoogd? Het is strafbaar volgens diezelfde overheid, maar goh we gedogen het gebruik gewoon. Geen idee waarom. Wiet en hasj zijn ook verslavend, het is vies en ongezond, mensen worden er ook ziek van en kunnen er aan sterven. Maar we doen er niks mee. We gaan “gewoon” gedogen.

Spagaat

Dat dubbele beleid wekt naar mening verwarring op. Het is een spagaat. Waarom aan de ene kant tabaksgebruik ontmoedigen vanwege de nadelen, en aan de andere kant softdrugs gedogen vanwege… ja wat eigenlijk?
Ik weet het niet.

Wees eens duidelijk en trek een streep

De overheid moet in deze gewoon consequent zijn en geen dubbele agenda er op na houden, door aan de ene kant tabaksverslaving tegen te gaan en aan de andere kant softdrugsverslaving te gedogen. Het zijn symptomen van dezelfde ziekte: verslaving aan een ziekmakende drug.

Je mag niet rechts van mij aan tafel piesen terwijl ik zit te eten. Mag je dan wel links van mij aan tafel poepen terwijl ik nog steeds zit te eten?

Echt niet.

Het voeren van een dubbele agenda, het meten met twee maten, zal er toe leiden dat de burger het ook niet meer weet. Je mag niet meer roken, maar je mag blijkbaar wel softdrugs gebruiken. Het zal er toe leiden dat de verstokte roker zijn toevlucht zoekt in coffeeshops en uiteindelijk aan de wiet en hasj gaat (want dat wordt gedoogd), en tegelijk ook zijn saffie kan opsteken onder de dekmantel van dat datzelfde gedoogbeleid.

Ja, ik voorzie zo een grote groei aan tabaks- en softdrugsgebruikers.
Dat is vast niet de bedoeling van de staatssecretaris. Of wel?

Stop er dus mee

Tabaksgebruik ontmoedigen? Dan ook softdrugsgebruik ontmoedigen. Niet slap gedogen, maar gewoon tegengaan. Wel consequent blijven.
Wees aardig voor jezelf en een ander en deel dit!